Rondetafelgesprek 'Autonomie, innovatie en kwetsbaarheid'

Op donderdagnamiddag 28 mei organiseer ik een Rondetafelgesprek Autonomie, innovatie en kwetsbaarheid. Om de deelnemers in aantal te beperken, hebben we met uitnodigingen gewerkt, maar er volgt zeker nog een verslag via media of andere kanalen. Inleiding

Er gaat haast geen week voorbij zonder dat we iets vernemen over innovaties in de zorg: mHealth, Personal Informatics of Quantified Self, digitale en technologische media, noem maar op. Het is natuurlijk van belang om ons te buigen over alle mogelijkheden die innovaties met zich meebrengen, maar daarmee is niet alles gezegd. Evenveel vragen stellen zich naar de gevolgen van zorginnovaties voor onze omgang met gezondheid en de impact op de autonomie van de individuele persoon. Ook al wordt innovatie vaak ingezet als middel om onze gezondheid beter te managen, de vraag blijft of dat zo is en of dit ook de meest kwetsbaren in de samenleving ten goede komt. Zelfmonitoring en zelf-management kunnen de betrokkenheid en het engagement in therapietrouw verhogen, maar voor wie minder vertrouwd is hiermee, kan het misschien de individuele omgang met gezondheid misschien extra bezwaren.
Daarom willen we tijdens dit rondetafelgesprek ons buigen over de ethische en sociale gevolgen van innovatie in de zorg. Om het gesprek maximaal mogelijk te maken, nodigen we een beperkte groep aan geïnteresseerden uit om samen na te denken over wat innovatie in de zorg met zich meebrengt op vlak van autonomie van de patiënt.


Sprekers:

Barbara Weyn (IOF Manager KULeuven) en Roger Lemmens (Directeur I Minds)
Philippe Vandenbrouck (Partner, shiftN)
Prof. Dr. Koen Kas (Universiteit Gent, CEO InBioVeritas)

Moderator: Ann Peuteman, redactrice Knack, gespecialiseerd in binnenlandse politiek, gezondheidszorg en ethische thema's.


Comments

Popular posts from this blog

Opvolging dossier fixatie en isolatie

Debat over euthanasie: mijn column in DS van 311017 gaat erover