Stop met die vetzakkerij (De Morgen 23062014)

DM OPINIE Ignaas Devisch is professor medische filosofie en ethiek aan de UGent en de Arteveldehogeschool. 

Klik hier voor de link
  • © Twitter.
  • Ook 'obesitaks'en 'frisdranktaks hoorden we al. Die woorden doen verkrampen, en mischien werkt de taks daarom ook niet goed
"Vet- en suikertaks levert miljarden op", kopte De Standaard gisteren op basis van een studie waarbij ook bovengetekende betrokken was. 'Vettaks' verscheen in 2006 voor het eerst in de bestanden van Van Dale. Sindsdien gebruiken we het bij discussies over belastingen op ongezonde voeding (suiker, zout en vet). Naast vettaks zijn ook al 'obesitaks' en 'frisdranktaks' de revue gepasseerd, maar zijn ze niet in hetzelfde bedje ziek? Het zijn woorden die doen verkrampen, en misschien werkt de taks daarom ook niet goed?

Niemand die graag over vettaksen praat, en dat geldt zeker voor politici. Het gaat om taksen en dat ruikt naar bestraffen; wie wil daar nu het uithangbord van zijn? Nochtans hebben we een probleem: we wegen gemiddeld steeds meer. Overgewicht in onze samenleving komt zeker niet alleen voort uit het consumeren van vet. Frieten eten we al lang, maar suiker verorberen we pas de laatste decennia met hopen, en dat is er aan te zien. Daarom ook is het vijf voor twaalf.

Vetzakskes
Maar welk woord te gebruiken in wetenschap, politiek en media? Ooit was er in 'Het Peulengaleis' van Bart Peeters en Hugo Matthysen een rubriek 'de vetzakskes', waarbij drie heren elkaar voortdurend aanspreken met "hey vetzak"; "ja vetzak"; "zeg, stop eens met die vetzakkerij"; "ge zijt zelf ne vetzak".

Die laatste uitdrukking geeft weer waar het op staat: stoppen met vetzakkerij, maar dan in de letterlijke betekenis van het woord, te veel wegen door te veel (vet) te eten. Hieraan iets ten gronde veranderen, doe je alleen met gezondheidspreventie en structurele ondersteuning om het gedrag aan te passen in een meer gewenste richting, zowel wat betreft productie als consumptie, zodat de gezonde keuzes makkelijker worden dan de ongezonde.

Misschien moeten we beginnen met een nieuw woord en dan het beleid erop enten? Alle suggesties zijn welkom. Termen zoals 'gezondheidsbeleid' of 'preventie' lijken mij in ieder geval beter geschikt. Tenslotte omvat dit ook de kern van dit vraagstuk: hoe kunnen we problemen voorkomen zodat er geen 'vettaksen' meer nodig zijn?

En ondertussen, naar analogie met 'Het Peulengaleis': "Stop met die vettakserij."

Comments

Popular posts from this blog

Interview De Morgen over 'voorspellende geneeskunde' (De Morgen, 090714, Barbara Debusschere)

Opiniestuk DS (28/11/13) 'De piëdestal van het morele narcisme'